Kuinka suunnitella hyvä kolikkopeli

Kolikkopelit ovat hauskaa ajanvietettä. Mitä asioita olisi huomioitava hyvän kolikkopelin tekemiseen? Ensinnäkin sen tulisi olla tarinallinen ja kiehtova. Lisäksi pelin visuaalisen ilmeen sekä äänimaailman tulisi olla pelielämystä parantava. Kolikkopelissä tulisi olla mahtavia erikoistoimintoja kuten scattereita ja wildeja sekä mahdollisesti linjavoittoja suurempia voittoja antava bonuskierros tai vähintäänkin mahdollisuus ilmaiskierroksiin. Peli ei yleisesti saisi olla liian rosvoava, jolloin asiakkaalle jää sen pelaamisesta käteen vain paha mieli. Kokonaisuutena kolikkopelin pitää sisältää sellaisia elementtejä, joista pelaaja saa ainutlaatuisen pelikokemuksen ja haluaa pelata sitä jatkossa uudestaankin

Erottuva ulkoasu ja valintoja pelin sisäisiin asioihin

Kolikkopelin ehkä erottuvin sekä mieleenpainuvin osa on sen ulkoasu. Kolikkopeli on tärkeää saada peli näyttämään ja kuulostamaan hyvältä. Valtaosassa nykyajan kolikkopeleistä on tarinallinen teema, joka on toteutettu elokuvamaisella grafiikalla. Kasinot suosivat tänä päivänä tällaisia 3D slotteja. Ulkoasun lisäksi myös äänimaailman pitää olla tunnelmallinen. Kolikkopelissä tulisi olla taustaäänien lisäksi pelin toimintoihin, kuten voittoihin tai erikoisominaisuuksiin sidottuja ääniä, joita pelaaja pääsee ehkä hieman yllätyksellisestikin kuulemaan. Yleensä kolikkopelit tuovat parhaimmat pelikokemukset, kun niitä pelataan kuulokkeiden kanssa.

Ulkoasun sekä ominaisuuksien ohella, pelin sisäisten asioiden on oltava pelaajalle mieluisia. Pelin sisäisillä asioilla viitataan esimerkiksi kolikkopelin rullien määrään, voittolinjoihin, panostasoon sekä pelin antamaan palautusprosenttiin. Yleensä kolikkopeleissä on rullia 3-5 kappaletta, tavallisesti käytetään viittä. Suurempi määrä antaa enemmän variaatioita pelin rullille ilmestyville symboleille. Kolikkopeleihin voi laittaa voittolinjoja vaikka kuinka paljon, nykyisin määrä vaihtelee 1-100 välillä. Sama koskee pelin panostamista. Panostaso voi vaihdella aina 0,10-500€. On kuitenkin pelaajan näkökulmasta mielekkäämpää, että voi itse vaikuttaa siihen, kuinka monella voittolinjalla pelaa ja minkä panostason valitsee. Nykyisin pelaajat kiinnittävät huomiota myös pelin palautusprosenttiin. Pelin palautusprosentilla tarkoitetaan sitä rahamäärää, joka palautuu pelin pelaajalle voittona takaisin. Sitä pidetään yleisesti korkeana, mikäli prosenttiluku on yli 95%.

Hyvässä kolikkopelissä on erikoistoimintoja sekä bonuskierroksia

Parhaimmat slotit eli kolikkopelit sisältävät joitain erikoistoimintoja ja bonuskierroksia tai vain jommankumman elementin. Erikoistoimintoja voi olla erilaisia, mutta yleisin niistä on tietty symboli tai symboliyhdistelmä, joka antaa pelaajalle ilmaiskierroksia. Tavallisesti vielä ilmaiskierrosten aikana pelaajalla on mahdollisuus saada voittonsa kerrottuna tai voittaa lisää ilmaiskierroksia. Scatterit ja wildit on hyvin usein näitä symboleja jotka käynnistävät näitä ilmaiskierroksia. Niiden ulkomuoto vaihtelee pelin teeman mukaan. Kolikkopelin kiinnostavuuden kannalta on tärkeää, että peli sisältää joitain erikoistoimintoja.

Ilmaiskierrosten ja muiden erikoistoimintojen lisäksi hyvässä kolikkopelissä tulisi olla jonkinlainen bonuskierros. Tavallisesti se aktivoituu pelaajalle täysin sattumanvaraisesti pelin aikana. Bonuskierros voidaan toteuttaa eri tavoin, kuten vaikka onnenpyörän avulla tai erikseen pelaajalle avautuvina lisävoittomahdollisuuksina. Tärkeintä on, että niistä voi voittaa huomattavasti enemmän kuin pelin normaaleista linjavoitoista. Bonuspeli on myyvä lisätoiminto, parhaimmillaan se saattaa vaikuttaa pelaajan silmin katsottuna itse pelin valintaan. Bonuspelin avulla on myös hyvä tapa lisätä kolikkopeliin enemmän tarinallisia elementtejä, jotka tuovat itse peliin lisää syvyyttä.

Hyvät kolikkopelit ovat huolellisesti toteutettuja

Kolikkopelin pitäisi antaa pelaajalle kokonaisvaltainen pelikokemus

Kolikkopelin suunnittelussa tulee huomioida moninaisia asioita, mutta seuraavia asioita kannattaa pohtia pidempään kuin muita. Kolikkopelin ensisijainen erottuvuus tehdään sen ulkoasulla, pelaajan selatessa eri pelivaihtoehtoja, puhutteleva ulkoasu vetoaa pelaajiin varmemmin. Seuraavana pelin valintaan vaikuttaa sen palautusprosentti sekä muut pelin sisäiset toiminnot. Kun pelaaja on tyytyväinen näihin kolikkopelin tarjoamiin asioihin, on aika koukuttaa pelaaja ja saamaan hänet tulemaan uudestaan asiakkaaksi. Tämä onnistuu luomalla pelaajalle kokonaisvaltainen pelikokemus, jollaista hän ei ole ennen saanut. Tässä vaiheessa korostuvat pelin visuaalinen ilme, äänimaailma sekä pelin tarjoamat jännitykselliset lisätoiminnot, kuten bonus- ja ilmaiskierrokset sekä pelin muut erikoistoiminnot. Hyvässä kolikkopelissä ovat kaikki nämä elementit edustettuna omalla uniikilla tavallaan.